top of page

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Θωμάς

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ρευματοκλοπή : Ενημέρωση και Τρόποι αντιμετώπισης της ποινικής κατηγορίας.


Η ημερομηνία κοινοποίησης του εγγράφου της ΔΕΔΔΗΕ με θέμα την «Διαπίστωση της ρευματοκλοπής στην παροχή με αριθμό....» στον χρήστη της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σηματοδοτεί την έναρξη της αστικής, αλλά ταυτοχρόνως και της ποινικής διαδικασίας.


Το έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά την διαπίστωση ή την πιθανολόγηση τέλεσης του αδικήματος της ρευματοκλοπής, συνεπάγεται αστικά την υποχρέωση καταβολής του συνόλου της απωλεσθείσας ενέργειας δια της πληρωμής δόσεων, υπό την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο - αυτό που αγνούν οι περισσότεροι χρήστες της εκάστοτε παροχής ηλεκτρικού ρεύματος - είναι ότι παράλληλα με την κοινοποίηση του ανωτέρω εγγράφου, κινείται και η ποινική διαδικασία, καθώς υποβάλλεται πάντοτε και μήνυση στον χρήστη εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ, η δε πληρωμή του προστίμου δεν συνεπάγεται και την ταυτόχρονη παύση της ποινικής δίωξης, η οποία προχωρεί κανονικά.

Μετά την υποβολή της μηνύσεως, ο χρήστης καλείται στο Αστυνομικό τμήμα ή στον Πταισματοδίκη της περιοχής κατοικίας του : α) για την παροχή εξηγήσεων (πριν την απόδοση της κατηγορίας), οι οποίες μπορεί να είναι είτε προφορικές, είτε έγγραφες, β) για την κατάθεση απολογητικού υπομνήματος (μετά την απόδοση της κατηγορίας).

Μεταγενέστερα, με την κοινοποίηση του κλητηρίου θεσπίσματος, γνωστοποιείται και η ημερομηνία εκδίκασης της ποινικής κατηγορίας για την τέλεση του αδικήματος της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ενώπιον του Μονομελούς είτε του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου του τόπου κατοικίας του χρήστη.

Επισημαίνεται, ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η λήψη νομικών συμβουλών από ειδικευμένο δικηγόρο, ήδη απο την πρώτη στιγμή της κοινοποίησης του εγγράφου της ΔΕΔΔΗΕ περί διαπίστωσης της ρευματοκλοπής, προκειμένου να ενημερωθείτε τόσο περί της αστικής, όσο και επί της ποινικής διαδικασίας, των πραγματικών συνεπειών και νομικών κινδύνων, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισης στα πλαίσια της δικής σας υπόθεσης.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι τρόποι αντιμετώπισης και η υπερασπιστική γραμμή επί της ποινικής διαδικασίας, ποικίλουν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε υπόθεσης και σε συνδυασμό με τις εκάστοτε επιλογές του χρήστη, και επηρρεάζουν ή ακόμα και καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της αστικής υπόθεσης.

Ως εκ τούτου, μόλις λάβετε το εγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ, δέον όπως απευθυνθείτε άμεσα σε δικηγόρο, προκειμένου να καθορίσετε απο κοινού μαζί του την υπερασπιστική σας γραμμή και μόλις κληθείτε στο αστυνομικό τμήμα ή στο Πταισματοδικείο, να υποβάλλετε εγγράφως (και όχι προφορικώς) «Έγγραφες Εξηγήσεις» ή «Απολογητικό Υπόμνημα», κάνοντας χρήση της δυνατότητας που σας παρέχει ο νόμος, να αποφύγετε την διαδικασία της προφορικής εξέτασης και την παροχή απαντήσεων επί απρόσμενων ερωτημάτων εκ μέρους της Αστυνομίας ή του Πταισματοδίκη.

Πρέπει να έχετε υπόψιν σας, ότι σε πλείστες περιπτώσεις, αναζητείται η σύμπραξη συνεργών ή ονόματα τεχνικών, στους οποίους ανετέθη και επ´αμοιβή προέβησαν για λογαριασμό του χρήστη σε παραβίαση της μετρητικής διάταξης, περιπτώσεις που επιβαρύνουν την θέση του χρήστη της παροχής, αφενός μεν επαυξάνοντας τις κατηγορίες και αφετέρου περιορίζοντας τις επιλογές της υπερασπιστικής γραμμής.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε ποινική δίωξη απο μήνυση της ΔΕΔΔΗΕ, το δικηγορικό μας γραφείο μπορεί να σας παράσχει ενημέρωση, πλήρη νομική υποστήριξη και υπεράσπιση.

Επικοινωνείστε τηλεφωνικώς με το Δικηγορικό Γραφείο του ΘΩΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ στον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης 6977446423 για καθορισμό ραντεβού και παροχή εξειδικευμένων νομικών συμβουλών στην υπόθεσή σας.

Παράλληλα, ενημερωθείτε για τους τομείς ειδίκευσής μας στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού μας γραφείου : www.thomasoikonomou.com

 

Δημοφιλή άρθρα

Featured Posts

Πρόσφατα Άρθρα

(Recent Posts)

 Αρχείο Δημοσιεύσεων

(με βάση την ημερομηνία)

bottom of page