top of page

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Θωμάς

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Πρακτικές συμβουλές προετοιμασίας πριν την πρώτη επίσκεψη σε Δικηγόρο.


Η σωστή επιλογή δικηγόρου αποτελεί το πρώτο και βασικό μέλημα σε κάθε αντιδικία, καθώς τις περισσότερες φορές καθορίζει και την έκβαση της δίκης. Ειδικά για την περίπτωση επιλογής δικηγόρου, τα κριτήρια πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο και να λειτουργούν συνδυαστικά.


Το πρώτο κριτήριο αφορά την άρτια νομική κατάρτιση, την εξειδίκευσή του, την συνεχή ενημέρωσή του και το βαθμό εμπειρίας του. Το δεύτερο κριτήριο αφορά τον χαρακτήρα του, το βαθμό εμπιστοσύνης, την συνέπεια και τον επαγγελματισμό του, την αφιέρωση χρόνου στην κατανόηση της υπόθεσης, στις συναντήσεις του, στην τηλεφωνική εξυπηρέτησή σας.


Η πλήρης αναφορά απο εσάς όλων των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσής σας είναι απαραίτητη, καθώς δίνει στον δικηγόρο τη δυνατότητα της κατανόησης της ιστορικής βάσης. Η κατανόηση αυτή καθορίζει τα νομικά πλαίσια που θα κινηθεί ο δικηγόρος και συνακόλουθα τις νομικές ενέργειες που θα σας παρουσιάσει. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητο να αναφερθούν οι εκτιμήσεις σας, οι σκέψεις σας ακόμα και τα συναισθήματά σας, προκειμένου ο δικηγόρος να κατανοήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.


Επειδή οι ισχυρισμοί δεν είναι ποτέ αρκετοί για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, αν δεν αποδεκνύονται απο έγγραφα ή και μάρτυρες, ο δικηγόρος θα ζητήσει ολα εκείνα τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ενδέχεται να υποδειχθεί η συγκέντρωση και συμπληρωματικών εγγράφων, είτε η συγκέντρωση γίνει απο εσάς, είτε απο τον δικηγόρο ή σε συνεργασία.


Αν τα έγγραφα δεν επαρκούν για την απόδειξη των ισχυρισμών, ενεργοποιούνται οι “μάρτυρες”, πρόσωπα συχνά οικεία, που διατίθενται να αφιερώσουν χρόνο και να ασχοληθούν με την υπόθεσή σας, καταθέτοντας στο ακροατήριο του δικαστηρίου (συνήθως ένας στον αριθμό καταθέτει ενώπιον του δικαστηρίου), ενώ οι υπόλοιποι δίνουν ένορκη κατάθεση είτε ενώπιον συμβολαιογράφου είτε στο Ειρηνοδικείο. Αναζητείστε λοιπόν τους μάρτυρές σας, ξεκινώντας απο τους πιο σημαντικούς και ουσιώδεις. Φροντίστε να εξασφαλίσετε την συναίνεσή τους, αλλά έχετε υπόψιν, ότι στατιστικά οι μισοί από όσους σας απαντήσουν θετικά, τελικά θα σας συνδράμουν όταν φτάσει η ώρα, οι υπόλοιποι - για διαφορετικούς λόγους και αιτίες - είτε θα υπαναχωρήσουν, είτε δεν θα σταθεί εφικτή η κατάθεσή τους, επικαλούμενοι πραγματικούς ή προσχηματικούς λόγους. Φροντίστε λοιπόν να εξασφαλίσετε τουλάχιστον μία ένορκη κατάθεση τώρα. Είναι καλύτερη απο το τίποτα. Έχετε πάντα υπ΄όψιν, ότι κάθε μάρτυρας είναι διαθετειμένος να καταθέσει ενόρκως, εντός συγκεκριμένων ορίων, που θέτει όμως ο ίδιος. Αποδειχθείτε το. Μην πιέσετε τον μάρτυρα να καταθέσει ό,τι εσείς θέλετε. Μπορεί να μην το επιθυμεί. Μην τον φέρετε σε δύσκολη θέση, ώστε να θελήσει να επανεξετάσει την απόφασή του να σας βοηθήσει. Άποδεχθείτε όσα διατίθεται να καταθέσει.


Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης, μπορείτε να προετοιμάσετε από πριν κάποιες ερωτήσεις με τις απορίες σας, Αυτές ενδέχεται να αφορούν τις επιλογές σας, την στρατηγική, την διαδικασία, τα στάδια, τα έγγραφα που θα απαιτηθούν, τους μάρτυρες που θα χρειαστούν, και τελικώς μία εκτίμηση διάρκειας και κόστους. Ο δικηγόρος πρέπει να σας απαριθμήσει τις επιλογές σας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Ωστόσο, η τελική απόφαση και ευθύνη είναι δική σας. Ο δικηγόρος θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, έχοντας πλήρως κατανοήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής .


Με αυτόν τον τρόπο, θα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το χρόνο σας με τον δικηγόρο και θα φύγετε ικανοποιημένοι από το ραντεβού, δίχως δεύτερες σκέψεις και απορίες για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβετε.


Η ειλικρινής συζήτηση με τον δικηγόρο, οικοδομεί μια σχέση εμπιστοσύνης και οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, ασφάλεια και ικανοποίηση.

Θυμηθείτε, ότι η επιτυχία στην έκβαση μιάς υπόθεσης απαιτεί ομαδική προσπάθεια. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές επιτυχίας. Το μυστικό της κρύβεται στην καλή συνεργασία μεταξύ δικηγόρου – πελάτη και τις σωστές επιλογές στον χειρισμό της υπόθεσης.

 

Δημοφιλή άρθρα

Featured Posts

Πρόσφατα Άρθρα

(Recent Posts)

 Αρχείο Δημοσιεύσεων

(με βάση την ημερομηνία)

bottom of page